Maatschappij

Kinderopvang tips

Kinderopvang tips - Beoordeeld door dannywiersma op Apr 15 Score: 4.5


Aangezien er steeds meer en meer gezinnen zijn waarvan beide ouders moeten werken om rond te kunnen komen, wordt het steeds belangrijker voor ouders om een betaalbare en kwalitatief goede kinderopvang of kinderoppas te vinden.
Dit proces hoeft zeker niet moeilijk te zijn, maar als je dit proces zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben en er zeker van wilt zijn dat je kind veilig is waar je ze ook achterlaat, dan kan je het beste gebruik maken van enkele tips om u te helpen bij het kiezen van de juiste betaalbare kinderopvang.

Wat is beschikbaar?

Je moet zo snel mogelijk beginnen met uw onderzoek. Zoek zoveel mogelijk informatie op over de kinderopvang faciliteiten bij u in de buurt. Zorg er voor dat ze niet te ver weg gevestigd zijn, zodat het niet een teveel gedoe is om heen en terug te rijden. Zoek uit of er normaal gesproken bij u in de buurt geen files of verkeersproblemen voorkomen op de tijd en weg dat u naar de kinderopvang wilt gaan. Dit is vooral van toepassing in grote steden, bijvoorbeeld als u een kinderopvang in Antwerpen zoekt. Vraag familie, vrienden en buren waar dat zij hun kinderen naartoe brengen. Probeer zoveel mogelijk vragen te stellen en informatie te vergaren, en maak een lijstje met eventuele kinderopvang centra die voldoen aan uw eisen. Sommige kinderopvang centra hebben een wachtlijst, dus het is een goed idee om niet je hoop te vestigen op maar 1 enkele kinderopvang, aangezien het voortkomt dat je kind niet daar niet meteen terecht kan.

Maak vergelijkingen

Je moet de kinderopvang centrums die je hebt opgeschreven met elkaar vergelijken. Dingen waar je rekening mee moet houden zijn bijvoorbeeld:
Hoe groot is de kinderopvang?
Hoeveel medewerkers zijn er gemiddeld aanwezig?
Hoe oud is het grosse van de kinderen?
Welke faciliteiten hebben ze er?
Hoe is de kwaliteit van de kinderopvang?
Etc.
Als je je kind bijvoorbeeld naar een kinderopvang in Gent brengt, dan moet je er zeker van zijn dat de rest van de kinderen daar ongeveer van dezelfde leeftijd zijn. Je kindje heeft veel meer plezier en leert veel meer als hij kan spelen met kinderen van dezelfde leeftijd.
Als je zoveel mogelijk informatie en advies van je familie of vrienden hebt vergaard, kan je natuurlijk ook op het internet zoeken voor informatie of eventuele reviews van mensen over enkele kinderopvang centra.

Volgende stap

De volgende stap is om de desbetreffende kinderopvang centra te bezoeken. Dit is een goed moment om kennis te maken met de medewerkers hier. Zien de kinderen er gelukkig en bezig uit? Is er genoeg kleurrijk speelgoed of spelletjes voor iedereen? Hoe is de interactie tussen de medewerkers en de kinderen? Heb je een goed gevoel over deze plek? Soms is het namelijk juist goed om te luisteren naar je onderbuik gevoel bij dit soort zaken.

Kinderoppas

Een alternatief voor een kinderopvang is natuurlijk het gebruik van een kinderoppas. Een kinderoppas let meestal bij hun zelf thuis op de kinderen. Gemiddeld doen ze dit met 3 tot 5 kinderen. De meesten zijn geregistreerd bij de lokale gemeente, en er wordt op een reguliere basis door de lokale gemeente en politie een bezoek gepleegd om te kijken of de veiligheid nog steeds voldoet. Dit kan een goede optie zijn, en je kind kan net zo gelukkig en veilig zijn als bij een kinderopvang. Mijn ervaring spreekt dat een kinderopvang meestal minder flexibel is als een kinderoppas, maar dit is natuurlijk mijn persoonlijke ervaring.

Nanny of Au Pairs

Sommige ouders hebben genoeg geluk om een nanny of au pair te betalen die samen met ze thuis leeft en woont. Een nanny is meestal meer gekwalificeerd en kost meer en zorgt voor je kindje in je eigen huis. Verschillend van situatie kan het zijn dat ze zelfs bij u thuis kunnen wonen. Een au pair is meestal een buitenlandse student die bij u thuis komt wonen, en dan voor de kinderen zorgt. Sommigen kunnen tot 2 jaar in het buitenland blijven wonen, dus u moet het wel zien zitten dat een persoon tijdelijk bij u thuis komt wonen. Ze houden de kinderen in de gaten en doen meestal wat taken in het huishouden, en verkrijgen hierbij een zakcentje voor privé gebruik. Andere kosten zoals voeding en verplaatsingskosten zijn ook aan u om te betalen.
Het beste advies wat ik u kan geven is dat u altijd zo veel mogelijk onderzoek moet doen. Dit geeft u voldoende vertrouwen in uw handelen. U wilt immers de beste zorg voor uw kind die u uw kunt veroorloven. Dit zodat u niet de gehele dag aan het werken bent met zorgen aan uw hoofd, of dat u uw niet goed voelt bij een keuze die u heeft gemaakt. Maar voor welke kinderopvang of kinderoppas uw kiest, ik ben er zeker van dat uw kind daar erg gelukkig en blij zal zijn!